• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Malmö, Skåne län. Ett misstänkt farligt föremål har påträffats vid en butik på Hyllie allé i Hyllievång i Malmö. Platsen är avspärrad och nationella bombskyddet på väg. Allmänheten uppmanas att hålla avstånd från platsen alternativt att hålla sig inomhus med fönster och dörrar stängda. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Jonathan Ravelin och Elsa Häggård står vid en receptionsdisk och lämnar över ett dokument. Bakgrunden visar en modern kontorsmiljö med växter och en klocka på väggen. Skärmen på disken är delvis synlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Jonathan Ravelin lämnar in sin stämningsansökan. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Här lämnar Jonathan in stämningsansökan – kräver svenska staten på 20 000 kr

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsförmiddagen lämnade Jonathan Ravelin in sin stämningsansökan mot svenska staten vid Stockholms tingsrätt.

Det är med hjälp från den ideella organisationen Centrum för rättvisa som Olofströmsbon Jonathan Ravelin stämmer svenska staten för att ha överträtt hans rättigheter enligt EU:s dataskyddsförordning, GDPR, och Europakonventionen.

– Det är oacceptabelt att Skatteverket registrerar folk som döda utan att först göra tillräckliga kontroller. Staten måste hantera människors uppgifter på ett rättssäkert sätt, säger Elsa Haggård på Centrum för rättvisa som företräder Jonathan Ravelin.

Falska dödförklaringar

Utmanar tidigare domar

Jonathan Ravelin dödförklarades genom att någon skickade in en blankett med en falsk läkarsignatur. Dödsbeviset registrerades då Skatteverket inte gör några kontroller om uppgifterna på blanketten stämmer.

Personer som råkat ut för samma sak har tidigare prövat rätten till skadestånd hos Justitiekanslern. Myndigheten har då bedömt att Skatteverkets personuppgiftsbehandling varit korrekt eftersom de följt uppgifterna på blanketten.

Men det håller Centrum för rättvisa inte med om.

– Vi hoppas att det här fallet ska bli vägledande, säger Elsa Haggård.

Vill ha 20 000 kronor

Jonathan Ravelin begär ett skadestånd på 20 000 kronor.

Det låter som ett lågt belopp?

– Det kan jag förstå att man tycker men det är i enlighet med vad som brukar utgå i liknande rättighetsöverträdelser, säger Elsa Haggård.

I klippet medan berättar Jonathan om kampen att leva på pappret igen.

Det tog flera veckor innan Jonathan Ravelin kunde komma till liv igen i alla system. I klippet berätta han om varför han stämmer staten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det tog flera veckor innan Jonathan Ravelin kunde komma till liv igen i alla system. I klippet berätta han om varför han stämmer staten. Foto: Karin Karltun/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falska dödförklaringar

Mer i ämnet