Eleverna på Gränum skola utanför Olofström är med i ett potatisprojekt där de i dag har hjälpt till att sätta potatis. Foto: SVT/Stina Sandström

Här lär sig barnen odla potatis på skoltid

Publicerad

I Gränum utanför Olofström var det i dag ingen vanlig skoldag för förskole- och lågstadiebarnen. Där var det ämnet potatis som stod på schemat.

De 35 barnen i årskurs F-3 på Gränums skola i Olofström fick på måndagen lära sig allt om hur man odlar potatis.

– Det är så kul när man sätter potatis, jag tycker det är skönt, säger Ingrid Skywell, elev.

– Det är mycket roligare än att sitta vid ett skrivbord hela dagen, säger Hugo Johansson.

”Från jord till bord”

Potatisprojektet startades av föreningen Bränneriets Vänner förra året men i år har projektet utökats.

Istället för att bara vara med och plocka knölarna får barnen nu vara med redan i inledningsfasen genom att hjälpa till att sätta 100 meter potatis.

-  Det är skoj med glada barn och inte minst är det roligt att visa hur potatis kommer. De växer inte i affären utan vi vill visa hur det är jord till bord, säger Jüri Kännno, från Bränneriets Vänner.

Potatisplockning i höst

Gränums skola är en så kallad miljöskola och att samarbeta med traktens lantbrukare är en del i detta. Potatisen sköter lantbrukarna under våren och sommaren men eleverna ska vara med plocka potatisen i höst när skörden är klar.

Förhoppningen är att de ska få ihop 250 kilo och varje barn ska få med sig en säck hem. Skolan kommer även tillsammans med barnen tillaga olika potatisrätter.

– Barnen tycker att det är roligt att vara ute och lära sig och göra det på riktigt istället för att sitta inne i klassrummet och titta på bilder och filmer, säger Maria Johannisson, lärare Gränums skola.

Odlar egen potatis

Hittills har projektet gått hem hos eleverna.

– Det har varit kul för då vet man hur man ska göra om man kommer bli potatisodlare när man blir stor, säger Celeste Ring, elev.

Dessutom har eleverna fått med sig en hemuppgift där de själva ska odla egen potatis i en hink över sommaren och i höst kommer det sedan den bästa skörden att koras.

Eleverna på Gränums skola kan nu allt om hur man odlar potatis och i höst ska de hjälpa till att plocka potatisen när skörden är klar. Foto: SVT/Stina Sandström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.