Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolelever från Hällaryds skola fick hjälpa till att leta runskrift vid offerlunden i Halahult. Se mer i videon. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Här letar skolbarnen runstenar i offerlunden i Halahult

Uppdaterad
Publicerad

Förra året hittades delar från en runinskription tillhörande den gamla offerlunden i Halahult utanför Karlshamn. Fyndet löste en stor del av mysteriet med platsen – men delar av stenen och skriften saknas fortfarande.

Nu agerar elever från Hällaryds skola runstensletare.

Under onsdagen fick elever från Hällaryds skola hjälpa till att leta runor tillsammans med Sveriges främsta runexpert Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet.

Målet var att hitta fler delar som tillhört en sten i offerlunden i Halahult – för att göra en tidigare upptäckt runskrift komplett. Runskriften verkar ha kommit till under 1600-talet, men för att veta helt säkert behöver alla delar hittas.

– Man kan ta bort mossa från sten för att se om man hittar någon runskrift, säger Loke Folkesson i årskurs 6 på Hällarydsskolan.

Undersökningen av offerplatsen är ett samarbete mellan Blekinge museum, Länsstyrelsen i Blekinge, Riksantikvarieämbetet och Hällaryds skola.

Se och hör mer om runstensletandet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.