Ella-Fei Sturesson och Elin Karlsson är både intresserade av teknik och funderar på att välja teknikprogrammet till gymnasiet. Foto: SVT/Stina Sandström

Här lär sig tjejer programmera – ska locka fler att plugga teknik

Publicerad

Få tjejer väljer teknikprogrammet på gymnasiet – något som Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona nu vill ändra på. Genom att tjejer i årskurs nio får testa att till exempel programmera och laborera hoppas skolan att fler tjejer ska bli intresserade av teknik.

Det är snart dags för niondeklassarna att göra sitt gymnasieval och nu satsar Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona på att försöka få fler tjejer att söka till teknikprogrammet.

Genom att anordna en särskild temadag för tjejer i årskurs nio hoppas skolan att fler ska söka programmet i vår.

 – Vi vill inspirera tjejer som går på högstadiet att bli sugna på att vilja söka teknikprogrammet men också visa på att det finns väldigt spännande yrken efter teknikprogrammet, säger Sandra Friberg Nilsson, lärare.

”Gillar att skapa saker”

I teknikklasserna på Ehrensvärdska gymnasiet går det i snitt bara två-tre tjejer men Sandra Friberg Nilsson som är lärare på skolan tror att många fler är intresserade av teknik. Detta visade sig också på temadagen då 30 tjejer dök upp.

– Jag är intresserad av teknik och tyckte detta var en kul sak. Jag gillar programmering och att skapa saker, säger Sonja Bergman, elev.

I klippet ovan kan du se mer om satsningen på att locka fler tjejer till teknikprogrammet.

Sonja Bergman och Hildur Tomasdottir tycker programmering är roligt. Foto: SVT/Stina Sandström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.