Den 1 oktober börjar lutningen på fiskfabriken i Karlshamn och produktionen pågår fram till några veckor före jul. Det är ett intensivt arbete på fabriken där verksamheten har hållit till i nästan tio år nu. Totalt 200 ton lutfisk tillverkas här varje år.
Enligt ägaren Mats Johansson som drivit företaget i 30 år förväntas de till jul sälja lika mycket som i fjol. Men sett till de senaste 15-20 åren så har försäljningen halverats.
– De yngre tar inte till sig det lika mycket som det varit innan. Det är ju traditionell mat som man lagar till jul, säger Mats Johansson.
Tar tre veckor
I tillverkningen används lutfisk som är långa och som fångats med krok i norra Atlanten. Först ska den torkade fisken blötläggas, för att sedan lutas genom att läggas i en kar med kalk och kristallsoda. Därefter lutas den ur i vanligt vatten. Hela processen tar ungefär tre veckor.
I lokalerna känns doften av den starka lukten och det är något som alla som arbetar där har fått vänja sig vid.
– Lukten sätter sig i kläderna så det luktar när jag kommer hem. De där hemma har svårare att vänja sig vid lukten, säger Agneta Nilsson som arbetar med att stycka och dra bort skinnet på fisken.
En gammal tradition
Lutfisk är en väldigt gammal tradition och ägaren Mats Johansson tror att maträtten härstammar så långt tillbaka som 1400-talet. Han tror att det spred sig med glastillverkningen, där ingredienserna till lutningen togs ifrån, och att det härstammar från södra Småland och norra Blekinge.
När SVT Nyheter Blekinge frågar Karlshamnborna så visar det sig att lutfisktraditionen trots allt lever vidare.
– Det är jättegott och man kan äta det när som helst, inte bara till jul, säger Birgitta Karlsson.
– Det är fantastisk adventsmat med lite potatis och senapssås till, säger Simon Royzon.