Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förskolebarnen Hailey och Thea hjälper Jan från Olsgårdens äldreboende att plantera solrosor. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Här möts förskolebarnen och äldreboendet – i odlingslandet

Uppdaterad
Publicerad

Äldre som gräver och planterar, unga som står redo med vattenkannan.

I Kallinge sker just nu ett utbyte över generationsgränserna – och Kallebergavägen.

Plantor med solrosor, tomater och örter står redo. Sedan våren har förskolebarn på Junibacken och boende på äldreboendet Olsgården i Kallinge hjälpts åt att odla.

Under tisdagen tog de äldre den kortare promenaden över till förskolan när det blivit dags att sätta plantorna i jorden.

– Det är roligt att komma ut, säger Evy Svensson som planterade en solros tillsammans med förskolebarnen Thea Kronberg och Ina Torneus.

– Jag vattnar så att de kan växa, säger Thea Kronberg.

Samarbetet är en del av förskolans satsning på hållbarhet.

Oanade fördelar för äldre

– Inte bara det ekologiska, att vi odlar tillsammans – utan även en del av den sociala hållbarheten, att vi kan mötas över generationer och skapa fina möten tillsammans, säger förskoleläraren Mikael Lundqvist.

Och för de äldre kommer mötet med oanade fördelar.

– De sover bättre på nätterna när de varit här. De får inte den vanliga sovstunden mitt på dagen utan är aktiva utomhus i stället, berättar Olsgårdens enhetschef Josefine Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.