Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arne Bogren (M), ordförande i Sölvesborgskommunfullmäktige, menar att deras sammanträden inte kan vara helt digitala. Foto: SVT/Arkiv

Olika lösningar i Blekinge: Så sammanträder din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Att Blekinges regionpolitiker samlades i början av november, trots strikta coronarestriktioner, möttes av kritik. Nu när länets kommunpolitiker ska samlas för årets sista sammanträden, så ser det olika ut hur mötena genomförs.

I veckan möts politiker i kommunfullmäktige i majoriteten av länets kommuner. Vissa på plats och andra på distans.

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, påverkar inte regionens beslut om åtta-regeln möjligheterna eller förutsättningarna för att hålla kommunala sammanträden. Däremot ska de förhålla sig till Folkhälsomyndighens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förebygga smitta av covid-19.

Karlshamn

Karlshamns kommun har sammanträde idag den 23 november. Mötet kommer att hållas digitalt med bara presidiet på plats i Rådhussalen.

– Det blir en utmaning. Det är första gången vi gör så här, säger Marie Sällström (S), ordförande kommunfullmäktige.

Sölvesborg

Sölvesborgs kommun har också sammanträde idag. Några av ledamöterna kommer att delta digitalt men merparten kommer att vara på plats. Det totala antalet närvarande politiker vid kommunfullmäktiges sammanträden har reducerats till 26 stycken.

– Vi försöker att respektera rekommendationerna och har anpassat lokalen med handsprit och munskydd för de som önskar. Inga ersättare får närvara och det kommer inte att vara någon debatt för att hålla nere mötestiden, säger Arne Bogren (M), ordförande kommunfullmäktige.

Han menar att det inte finns teknik att kunna genomföra mötet helt digitalt på ett rättssäkert sätt.

– Oppositionen ville ha det helt digitalt men jag har sagt att det inte är genomförbart, säger Arne Bogren (M).

Ronneby

Ronneby kommun har sammanträde på torsdag den 26 november och kommer att ha ett fysiskt möte. Enligt en överenskommelse kommer mötet bara att ha 29 deltagare. Gruppledarna kommer att få tio minuter vardera att lägga fram budgeten för att förkorta mötestiden och salen kommer att vädras i kaffepausen.

– Vi måste ju fatta beslut och det här är det bästa vi kan göra just nu. I december hoppas vi kunna börja med digitala möten, säger Nils Ingmar Thorell (L), ordförande kommunfullmäktige.

Karlskrona

Karlskrona kommun har, precis som Ronneby, sammanträde på torsdag. Där kommer däremot mötet att hållas digitalt på gruppledarnas begäran. De enda som kommer att finnas på plats på Wämö center är presidiet, systemförvaltare, sekreterare och kommundirektören. Vid förra sammanträdet medverkade hälften av ledamöterna på plats och hälften digitalt.

– Vi ska pröva att hålla det helt digitalt och så får vi hoppas att det fungerar. Vi tycker att det finns ett signalvärde i att hålla det digitalt, säger Gunilla Ekelöf (L), ordförande kommunfullmäktige.

Olofström

Olofströms kommun har sammanträde nästa måndag, den 30 november. Ledamöterna kommer att kunna delta både på plats eller på distans. Under veckan kommer två utbildningstillfällen att anordnas i hur politikerna kommer kunna delta på distans. Hur många som kommer att delta på plats under mötet nästa vecka är inte klart än men gruppledarna kommer förmodligen att var på plats enligt ordförande.

– Det kommer att bli en kombination. Några kommer att vara på plats men vi rekommenderar att man deltar på distans, säger Jan Björkman (S), ordförande kommunfullmäktige.

Region Blekinge

Region Blekinge mötte kritik när 57 folkvalda politiker samlades i början av november för att delta när regionfullmäktige sammanträdde – trots att nya striktare coronaråd införts i Blekinge.

– Det tillhör det förgångna och nu blickar vi framåt. Det pågår ett arbete och vi räknar med att nästa möte den 16 december kommer kunna hållas digitalt, säger Birgitta Ståhl (M), ordförande regionfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer