Angelina Lydin i årskurs sju är en av deltagarna. Foto: Jerker Hagman/SVT

Ronnebys ”Tjejhack” ska få fler tjejer att plugga teknik

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun vill få fler tjejer att plugga tekniska program. I projektet Tjejhack lär gymnasieelever ut konsten att programmera till kommunens elever i årskurs sju.

När SVT Nyheter Blekinge är på besök är det sjundeklassare från Kallingeskolan som övar på programmeringens konst.

– Jag kommer att ha användning av de här kunskaperna i matten. Sen så vill de att vi ska lära oss mer om det här så att fler tjejer väljer teknikprogrammet, säger Angelina Lydin, som är en av deltagarna.

Delar med sig

De som delar med sig av sin kunskap är elever från gymnasieskolan Knut Hahns teknikprogram.

– Vi vill locka fler att välja teknik, framförallt tjejer. Vi är 32 elever i vår klass och vi är bara fyra tjejer, säger Evelina Persson.

Disa Knutsson och Evelina Persson går gymnasiets teknikprogram. Foto: Jerker Hagman/SVT

Varför är det viktigt att kunna programmera?

– Många jobb ersätts av robotar nuförtiden. I stället för att bli ersatt så kanske man ska kunna programmera robotar, säger Disa Knutsson.

Berättar mer

Gymnasieskolan Knut Hahns förstelärare i datavetenskap och teknik, Fredrik Johansson, berättar mer om varför skolan anordnar projektet.

Fredrik Johansson, lärare. Foto: Jerker Hagman/SVT

– Det är viktigt eftersom programmering tillhör allmänbildningen. Vi tycker också att att alla ska få komma i kontakt med programmering på ett lugnt, avslappnat och tryggt sätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.