Ulf Bernmark i Västra Bökevik i Ronneby såg jättevågen som slungade upp båtar på land. Foto: SVT och Privat

Ulf såg jättevågen välla in över stranden i Västra Bökevik

Uppdaterad
Publicerad

Han vaknade mitt i natten av ett åskoväder. När Ulf Bernmark i Västra Bökevik i Ronneby steg upp bevittnade han hur en jättevåg vällde in över stranden och slungade upp båtar på land.

Som BLT var först med att berätta om inträffade ett extremt väderfenomen i Västra Bökevik i Ronneby en natt i mitten av juni i år. En stor våg, liknande en liten tsunami, vällde in över strandlinjen och kastade upp båtar på land.

– Det var väldiga kastbyar och jag märkte att vattnet var på väg att stiga upp över gräsmattan, säger Ulf Bernmark i Västra Bökevik i Ronneby.

Han gick ut på tomten, men bara på den korta minuten hade vattnet stigit från marken upp till knäna på honom.

– Plötsligt började vattnet att rinna iväg igen. Jag gick ut på bryggan och såg att allt vatten var borta. Båtarna stod på havsbotten.

Inte långt senare kom allt vatten tillbaka på en gång, med sådan kraft att det kastade upp båtar på bryggor, och svepte med allt som låg löst på gräsmattan. Ulf Bernmark uppskattar att vattennivån vid det tillfället var långt högre än normalt.

– Vilken tur att det hände på natten. Tänk om det hade hänt på dagen när folk är ute på vattnet, det kunde ha gått illa, säger Ulf Bernmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.