Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att tvätta en fågel kan vara lättare sagt en gjort. ”De tror att vi är rovdjur som ska äta upp dem, säger Stefan Gabrielsson som styr upp fågeltvättstationen i Hörvik. Foto: SVT/TT

Här riggas Europas största fågeltvättstation

Uppdaterad
Publicerad

Någonstans mellan 500 och 700 fåglar tros redan ha skadats av oljan som läckt ut efter fartygsolyckan. I helgen inleds en storsatsning i Hörvik för att rädda så mycket av det lokala fågellivet som går.

För fåglar som skadas av oljan innebär det att fjäderdräkten förlorar sina isolerande och vattenavstötande egenskaper. Det innebär i många fall att fåglar som drabbas dör.

– Vi tvättar med en diskmedelsblandning, sen få de tid att torka i burar, säger Stefan Gabrielsson, oljeansvarig på KFV.

Fartyg på grund utanför Hörvik

I klippet berättar han hur det kommer gå till när fågeltvätten av de skadade fåglarna i Blekinge sätter igång.

Lokalen där tvätten ska ske har tillhandahållits av Sölvesborgs kommun.

Världsnaturfonden skänker 250 000

Under fredagen meddelade WWF i ett pressmeddelande att de kommer skänka en kvarts miljon kronor till lokala krafter som jobbar med att förhindra skador på fåglar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet