• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Två ungar har ringmärkts i Blekinge i år. Foto: Åsa Olsson/Eriksberg

Årets enda berguvar ringmärkta: ”Situationen är katastrofal”

Uppdaterad
Publicerad

Berguven är hotad och minskar i Sverige. I Blekinge har fågelinfluensan slagit hårt mot arten och dödat minst två berguvar i år.

Men det par som lever fritt i Eriksbergs viltpark har fått två ungar.

Det var i torsdags som de sex veckor gamla ungarna ringmärktes.

– Det är enormt glädjande för det här är de enda berguvsungarna vi har fått fram i Blekinge i år, säger Jonas Gustafsson, som är ordförande för Västblekinges Ornitologiska Förening.

Hotad art

Han berättar att situationen för den hotade arten ser mörk ut.

– Den är katastrofal. Vi har normalt sett fyra till fem par som häckar i Blekinge och de här är de enda två ungarna. Fågelinfluensan har härjat här och det ser inte ljust ut för berguven, säger Jonas Gustafsson.

Se ringmärkningen av årets berguvar i Blekinge i klippet.

Jonas Gustafsson är ordförande för Västblekinges Ornitologiska Förening. Foto: SVT

Berguv

Europas största uggla som blir 59 till 73 centimeter lång med en vingbredd upp till 170 centimter och väger två till fyra kilo.

Är brunspräcklig med stort huvud, örontofsar och orangeröda ögon. Lever i 20 år.

Berguven är en hotad art som minskar. Den är fridlyst sedan 1950 och det finns cirka 700 berguvar i Sverige.

Hoten mot den består av miljögifter, till exempel kvicksilver och DDT. Den hotas också av skogsbruket samt av tjuvjakt och den illegala handeln med ägg, ungar och uppstoppade fåglar.

Källor: Skansen och Birdlife Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.