Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cocar Vasile är arbetsledare på Resurs i Blekinge. Tillsammans med sin anställde Azmee Adnan Saleem Ali, har han hittat en massa skräp. Foto: SVT

Här samlar de skräp i Ronnebys skärgård

Uppdaterad
Publicerad
Nu ska mer än tre mil av kusten i Ronneby städas. Kommunen har fått bidrag från Naturvårdsverket, och får hjälp av Resurs i Blekinge att rensa tio öar på plast i Ronnebys skärgård.

Ronneby kommun har fått bidrag från Naturvårdsverket för att strandstäda 31,5 kilometer av kusten. Strandstädningen syftar till att få en renare och attraktivare kustmiljö i Ronnebys skärgård och samtidigt bidra till att personer som står långt från arbetsmarknaden får arbete.

– De mesta skräpet man hittar i havet kommer egentligen från land, säger Sofie Samuelsson som är miljöutvecklare på Ronneby kommun.

– Det största bekymret är plasten. I värsta fall äter vi fisken som har ätit plasten, och då får vi plasten i oss, berättar Sofie Samuelsson.

Sofie Samuelsson är miljöutvecklare på Ronneby kommun Foto: SVT

Får hjälp att städa

På uppdrag av Ronneby kommun strandstädar Resurs i Blekinge tio öar i Ronnebys skärgård. Resurs i Blekinge har erfarenhet av att strandstäda och förväntar sig att få plocka upp mycket skräp, särskilt plast.

Cocar Vasile är arbetsledare på Resurs i Blekinge. Tillsammans med sin anställde, Azmee Adnan Saleem Ali, har han hittat en massa skräp.

– Det känns jättebra att hjälpa till. Man kan inte tro vad det är för saker man hittar, säger han.

Se i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer