Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett 60-tal barn och ungdomar samlades för att lösa mattekluringar på Blekinge tekniska högskola. Foto: SVT/Martin Axelsson Därth

Här samlas unga mattetalanger från hela landet i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Särskilt begåvade i matematik från olika delar av Sverige träffades i Karlskrona för att lösa mattekluringar och utveckla sin talang. Så unga barn som sexåringar fick testa på att programmera medan äldre barn fick lösa logiska problem tillsammans.

Under tisdagen samlades runt 60 elever mellan sex till 16 år på Blekinge tekniska högskola i Karlskrona. Gemensamt har de en särskild begåvning för matematik. Under dagen, som går under namnet Möjligheternas dag, får de testa sina kunskaper i allt från logisk problemlösning till avancerade kalkyler. Dagens yngsta deltagare, sexåringarna, får grundläggande kunskaper i programmering.

– Matte är roligare än bara tal. Man får nya utmaningar hela tiden, när man har klarat en nivå finns det alltid mer, säger Gustav Arvmyren från årskurs sex på Musikugglan i Karlskrona.

”Blir bortprioriterade”

Linda Mattsson är lektor i matematik vid BTH och en av dagens arrangörer. Hon anser inte att aktiviteter som Möjligheternas dag favoriserar vissa elever.

– Tvärtom, skulle jag vilja säga. Många gånger blir de här eleverna bortprioriterade i svenska skolan, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Se mer från dagen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.