Foto: SVT

Här står Counter-Strike på skolschemat

Publicerad

Har du alltid undrat var man ska lägga de perfekta rökgranaterna för att inta en bombsite, eller hur man enklast boostar upp i vents på Cache? Det, och mycket annat, får gymnasieelever i Karlskrona lära sig på skoltid sedan i höstas.

E-sport står sedan i höstas på schemat för flera gymnasieelever i Karlskrona. I veckan hölls öppet hus på utbildningen, och vi var där för att ta reda på varför det kan vara bra att spela Counter-Strike på lektionstid.

– Counter-Strike är faktiskt väldigt lärorikt ur många synpunkter. De lär sig problemlösning, kommunikation, lagmoral och mycket annat, säger Emil Söderstrand, e-sportslärare.

Totalt är det nio elever som går e-sportsprofilen i Karlskrona, där ”Counter-Strike: Global Offensive” lärs ut några timmar i veckan vid sidan av övrig gymnasieutbildning. Men till hösten hoppas lärarna få in ännu fler.

– När jag först hörde om det när jag gick i nian så tyckte jag det lät som en kul grej. Jag har spelat CS ganska länge själv, och tyckte det skulle vara häftigt att göra det på skoltid också, säger Oliver Starheim, elev på utbildningen.

Vuxit explosionsartat

E-sporten har vuxit explosionsartat de senaste åren, och i dag har Counter-Strike fler aktiva utövare än både fotboll och ishockey. Men hur ser då en vanlig lektion ut?

– Det börjar med lite uppvärmning, och sedan går jag igenom dagens uppgift. Det kan handla om allt från precision till lagkommunikation. Sedan genomför vi några övningar, säger Emil Söderstrand.

Men ska man inte räkna matte och läsa Harry Martinsson-böcker på skoltid?

– Det får de göra så mycket ändå. De måste få ha lite kul och göra något de är intresserade av också. Samtidigt som det faktiskt är lärorikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.