Foto: Privat

Här stoppas trofétjuven – med zebrahuvud på flakmopeden

Uppdaterad
Publicerad

Innan den misstänkte inbrottstjuven i Karlskrona lastade flakmopeden full med uppstoppade djurhuvuden ordnade han en fest för sig själv i magasinet han ska ha brutit sig in i. Där spelade han kärlekssånger på stereon, drack öl – och sköt raketer. Men förrådsägarna avslöjade honom, och jagade ikapp honom när han lämnade med stöldgodset.

Inbrottstjuven, en för polisen välbekant man i 50-årsåldern, hade tillbringat många timmar i det magasinsförråd där jakttroféerna förvarades. När Nils Persson och Samuel Svensson, som disponerar lokalerna, inspekterar förråden är spåren efter den misstänkta troféplundraren fortfarande många.

– Det var tydligt att han hade haft fest i lokalen. Han hade kopplat in ljudet i musikanläggningen och spelat ”Absolute love”, bytt bordsskiva, vält stolar och skjutit raketer inomhus. Dessutom var både fönster och dörrar sönderslagna, säger Samuel Svensson.

Kände igen misstänkte tjuven

Inne i magasinet tros den nu häktade tjuven ha samlat ihop ett flertal exotiska jakttroféer – bland annat från zebra och kudu. Troféerna ägs och förvaras av Nils Perssons pappa, och varje huvud är enligt honom värt mellan 20 000 och 50 000 kronor. Dessa lastades sedan på en flakmoped med släpvagn och täcktes med presenningar och filtar.

Men just när mannen var på väg att lämna området anlände Nils Persson och Samuel Svensson och började med bil följa efter mopedföraren.

– Vi kände igen honom och han har tidigare varit vid vårt förråd och sagt till oss att han skulle göra inbrott, men vi trodde honom inte då, säger Nils Persson.

Greps efter kort biljakt

På Rosenholmsvägen utanför Karlskrona tog festen slut för den misstänkta tjuven. Där lyckades Samuel Svensson och Nils Persson få stopp på honom, och utförde ett envarsgripande. Mannen gjorde inga försök att fly, innan polisen kom till platsen.

– Han hade försökt att täcka stöldgodset men det stack upp nos och öron under på flaket, så vi insåg ju direkt vad som hade hänt.

Mannen har häktats på sannolika skäl misstänkt för stöld. Han förnekar brott, och menar enligt sin försvarare att det finns en legitim förklaring till vad som har hänt.

Hör Nils Persson och Samuel Svensson berätta om gripandet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.