Här har precis ett av minksyskonen tagit sig ett dopp i vattnet – på jakt efter en fisk. Foto: SVT

Här svalkar sig minkfamiljen – mitt bland bryggor och badgäster

Uppdaterad
Publicerad

Minkkullen på Björkholmen gör som semesterfirarna i stan: de svalkar sig vid bryggorna med bad i julivärmen. Djuren är helt ofarliga för människor – men förödande för markhäckande fåglar, enligt experten.

Minken klassas inte som sällsynt i stadsmiljö, tvärtom stortrivs den vid stenpirar som den här på Björkholmen i Karlskrona.

Vad Per-Arne Åhlén kan bedöma, som är expert på invasiva arter vid Jägareförbundet, är det en syskonkull som fötts där runt maj månad som helt enkelt har sitt hem under stenarna.

– De är inte farliga för människor, men det gäller att hålla avstånd, säger han. 

Åhlén gissar att minkarna kommer ha flyttat därifrån tills mitten av augusti, i alla fall hanarna. Då är det dags för dem att hitta egna hemområden och förbereda sig för ungar.

”Miljökatastrof”

Den amerikanska minken togs till Sverige på 20-talet och hör egentligen inte hemma här. Därmed utgör den en miljökatastrof, då de tvingar ut markhäckande fåglar utomskärs, till klart sämre förutsättningar.

– Naturvårdsmässigt vore det bästa att minkarna avlivades, säger Per-Arne Åhlén.

Se minkfamiljen jaga fisk alldeles intill badbryggan i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.