Per Ledin genomförde sitt första träningspass med KHK i dag. Foto: SVT

Ledin på plats i KHK: ”Har inte lugnat ner mig”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen blev det klart att Per Ledin, 39, ska träna med Karlskrona HK under veckan. Det är en välbekant spelare för alla i Hockeysverige, både för sina bedrifter men kanske framför allt för sina skandaler vid sidan av isen.

Hockeyprofilen Per Ledin, som varit kontraktslös under hösten, anslöt till Karlskrona under måndagen då han kan bli Blekingeklubbens nästa nyförvärv. I dag var det dags för första träningen.

– Det var jätteroligt, någonstans är det det här man går och längtar efter, säger Per Ledin efter träningspasset.

Den 39-årige forwarden har under karriären inte sällan skapat rubriker för det han gjort utanför isen.

Attackerade målvakten

SM-finalen mellan Färjestad och Frölunda 2006 var hätsk. I slutet av andra perioden slog Frölunda-målvakten Tommy Salo till Per Ledin med klubban i knävecket, och i pausintervjun med TV4 kokade det över. Först skrek Ledin ”hörru tjockis” när Salo gick förbi och sedan hotade han med att han skulle ”sänka” Frölunda-målvakten. Efter det var det färdigspelat för Per Ledin i den matchen.

Tidigare i samma slutspel polisanmäldes han för hets mot folkgrupp, efter att ha kallat en matchfunktionär för ”tjocka jävla tattare” – och tillsammans med kollegan Emil Kåberg gick han under benämningen ”Bruise brothers” på grund av sitt fysiska spel.

”Kan bli något”

Nu, elva år senare, går han på isen med Karlskrona HK.

– Jag har inte lugnat ner mig. Saker händer i stridens hetta och man har försökt lära sig av det.

– Jag gillar fortfarande att spela hockey och tycker det är kul att vara här, säger Per Ledin, som vid dagens träning parades ihop med Joachim Rohdin och Morten Madsen.

Tanken är att han ska träna med laget under veckan, och att det senare ska fattas beslut om han ska få ta plats i nästjumbolaget.

– Om vi trivs med varandra och han trivs här så kan det bli något. Vi ska känna lite på varandra under veckan. Ingenting är klart eller påskrivet, säger Patric Larsson, sportchef i KHK.

Har ni råd med en sådan här satsning?

– Vi har släppt en spelare och frigjort lite ekonomiska resurser, så det är inget som ska äventyra ekonomin utåt sett.

FAKTA: PER LEDIN

Född: 1978

Moderklubb: Bergnäsets AIK (Luleå)

SM-Guld: 2006 (Färjestad BK), 2008 (HV71), 2010 (HV71)

CHL-mästare: 2015 (Luleå HF)

EBEL-mästare (Österrikiska ligan): 2016 (Red Bull Salzburg)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.