Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu undersöks det vrak utanför Stumholmen som misstänks vara Stockholm. Det tar man reda på genom att mäta vrakets delar och ta träprover. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här undersöks stora skeppsvrak utanför Stumholmen i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

På en prydlig rad, utanför Stumholmen i Karlskrona, finns flera vrakdelar från stora krigsskepp på havsbotten. Nu undrar marinarkeologer vilka fartyg det rör sig om – och dyker ner för att undersöka vraken på djupet. 

I forskningsprojektet ”Den glömda flottan” dokumenterar marinarkeologer Sveriges örlogsvrak som ligger gömda på havets botten. Hittills har flera skepp lokaliserats i Karlskrona skärgård – nu har ytterligare ett tiotal fartyg hittats strax söder om Stumholmen.

– Det är intressant att veta vart de tog vägen, den här delen av svenska flottan som vi kartlägger nu, säger dykaren Håkan Altrock.

40 meter långt

Två av vraken har visat sig vara krigsfartygen Drottning Ulrica Eleonora som sjösattes i Karlskrona samt HMS Drottning Hedvig Eleonora, som byggdes på skeppsvarvet på Wämö 1683.

Nu undersöks det vrak som misstänks vara Stockholm. Det tar man reda på genom att mäta vrakets delar och ta träprover.

– Det är upp mot 40 meter långt så det är stora båtar som ligger här, säger Håkan Altrock.

Följ med ner i djupet i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.