Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Här får sjuksköterskorna en möjlighet att utveckla sina praktiska färdigheter samtidigt som vi har fått jättepositiv respons från de som kommer hit, säger specialistsjuksköterskan Line Christensen som arbetat med att starta upp gratismottagningen. Foto: SVT

Här utför studenterna gratis hälsotester

Uppdaterad
Publicerad

Högt blodtryck, dåligt kolesterolvärde eller kanske till och med diabetes? Nu kan du få en gratis hälsokontroll av en blivande sjuksköterska.

Samtidigt som flera äldre vill kontrollera sitt blodtryck, puls, syn och muskelmassa – finns det många sjuksköterskestudenter som behöver övning i just hur man utför dessa prover.

Därför bjuder sjuksköterskestudenter på Blekinge tekniska högskola just nu in till gratis hälsokontroller. Här kan studenterna till exempel undersöka om besökarna har diabetes. Besökarna får även ställa sig på en speciell väg och genomgå en så kallad impedansmätning, där man undersöker balansen mellan vätska, muskler och fett i kroppen.

”Jättepositiv respons”

– Det är en win-win situation. Primärvården ska arbeta preventivt, men på grund av arbetsbelastningen har man inga möjligheter att utföra hälsokontroller. Här får sjuksköterskorna en möjlighet att utveckla sina praktiska färdigheter samtidigt som vi har fått jättepositiv respons från de som kommer hit.

Det säger specialistsjuksköterskan Line Christensen som fick uppdraget av BTH att starta upp gratismottagningen i början av 2022. Eftersom hälsotesterna endast är möjliga när sjuksköterskestudenterna har praktik, har kliniken endast öppet ett par veckor per år. Mottagningen på Campius Gräsvik är öppen vecka 47, 51 och under februari 2023.

Fick tips på marknad

SVT har pratat med 73-årige Jarl Sturesson som hittade till hälsokontrollen via en marknad i Torhamn, och sjuksköterskestudenten Helena Bernsheim som gjorde sin första dag på hälsomottagningen.

Se mer om de olika testerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.