Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar han upp det makabra fyndet – granne med kyrkan hittade kranier Foto: Henrik Friberg/SVT

Här visar han upp det makabra fyndet – granne med kyrkan hittade kranier

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Ogenblad i Ramdala gjorde i helgen en ruskig upptäckt på baksidan av huset. Bara någon meter från sin tomt, som gränsar mot Ramdala kyrka, hittade han flera kranier och mänskliga skelettdelar.

Det var på lördagseftermiddagen som Andreas Ogenblad gjorde det makabra fyndet. Bara någon meter från tomtgränsen, i en slänt som tillhör Ramdala kyrka, såg han att det låg lårben, revben och flera kranier strödda på marken.

– Man får ju en klump i magen, jag vill inte hamna i en slänt bakom kyrkan. Har man bestämt att man ska bli jordfäst ska man väl få ligga kvar i jorden, säger Andreas Ogenblad.

Han uppskattar fyndet till fyra-fem kranier men han föreställer sig att det kan ligga ännu mer under ytan.

– Det kändes väldigt makabert och ovärdigt. Ungarna var ju ute och lekte så det var bara ren tur att inte de hittade det, säger Andreas Ogenblad.

”Så här får det absolut inte gå till”

Han gissar att det är gamla gravar som grävts upp och att innehållet dumpats i slänten. 

– Så här får det absolut inte gå till. Jag får väl kontakta Jämjö pastorat och höra vad kyrkan säger om det som ligger här.

”Naturligtvis olyckligt”

Linda Allwood, präst i Ramdala församling, berättar att kyrkogården legat där sedan 1200-talet och att det därför finns många benrester i jorden. När det grävs i jorden i samband med begravning så försöker man att lägga tillbaka all jord i graven, men det blir alltid en liten del jord över.

– Den jord som blir över samlas upp och kan ibland röras om av väder och vind. Våra vaktmästare kontrollerar regelbundet att inga bendelar har kommit i dagen, men så har nu hänt ändå och det är naturligtvis olyckligt. Vi kommer att se över våra rutiner, säger Linda Allwood, präst i Ramdala församling via SMS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer