Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör studenterna på Thörnströmska gymnasiet berätta hur de tänker kring säkerheten på studentflak. Foto: Karin Karltun/SVT

Gymnasieeleverna om säkerheten på studentflaket: ”Inte tänkt på det”

Publicerad

Att åka flak är en uppskattad tradition på studentdagen. Men kraven på säkerhet är höga – och nu har Transportstyrelsen skärpt dem ännu mer.

Det är mycket planerande inför ett studentfirande, bland annat kläder, fester och studentflaket. De flesta klasser fixar ett gemensamt som de åker med tillsammans genom staden.

– Vi har hyrt av ett företag där man fick hela paketet, det enda vi behövde ha med oss var en aux-sladd, säger Élena Andersson som läser estetprogrammet på Thörnströmska gymnasiet i Karlskrona.

Känner du att de har koll på säkerheten?

– Ja, det känns ändå som att de har koll.

Skärpta regler

Egentligen är det inte tillåtet att åka på ett flak som inte är anpassat för passagerare, men vid studentexamen ges ett undantag.

I år har Transportstyrelsen skärpt reglerna och flakåkandet måste ske i direkt anslutning till själva arrangemanget utan någon paus emellan.

– Det har tidigare funnits problem med att man åkt studentflak långt före och efter tillställningen på ett sätt som inte varit motiverat. Därför har vi nu valt att styra upp och tydliggjort vilka regler som gäller, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

De nya reglerna ser inte ut att hota flakåkadet i Karlskrona då det är tradition att studenterna hoppar på flaket direkt efter utspringet.

Är säkerheten på studentflaket något studenterna reflekterar över ? – hör i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.