Hårdrockare anmälda efter att ha eldat i fornminne

Hårdrocksbandet No Rules riskerar böter eftersom musikerna eldat i Lyckå slottsruin under inspelningen av ny musikvideo. Bandet kan därmed ha brutit mot kulturmiljölagen.

Länsstyrelsen uppmärksammades på bandets filmade eldshow efter ett inslag i SVT Nyheter Blekinge. En privatperson ringde myndigheten och påtalade det olämpliga att elda i en fornlämning – i det här fallet en slottsruin från tidigt 1500-tal.

Nu överväger länsstyrelsen en åtalsanmälan mot No Rules.

Rubriceringen är brott mot kulturmiljölagen.

– Troligen överlämnar vi ärendet under morgondagen. Eftersom bandet själva har filmat en video i ruinen är det rätt uppenbart vad som har hänt, säger Karl-Oskar Erlandsson, arkeolog vid länsstyrelsen i Blekinge.

Bandet ska bland annat ha placerat ut eldar vid fornminnets fönstersmygar under inspelningen av musikvideon ”Peak of pandemonium”.

– Vid en inspektion på platsen har vi noterat sotskador. Men det behöver ju inte nödvändigtvis vara hårdrocksbandet som orsakat skadorna. Vi har haft mycket problem på just den här platsen. Både med klotter, skadegörelse och ungdomar som eldar, säger Karl-Oskar Erlandsson. 

Hur allvarligt är det här?

– Den är ju inte totalförstörd, men det är naturligtvis inte bra. Det är allmänhetens pengar som går åt när den ska iordningställas.

Tony Karlsson är sångare i No Rules och blir överraskad när han hör om länsstyrelsens initiativ.

– Ja, det var ju intressant...nästan parodiskt. När vi kom till ruinen första gången låg det redan kolrester där och då utgick vi ifrån att det var okej att elda. Dessutom informerade vi intillboende om vad vi höll på med. De tyckte bara att det var kul, säger han.

Nu riskerar ni böter.

– Då får vi ta den diskussionen om ärendet går vidare, säger Tony Karlsson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer