Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Högsta domstolens domare Jonas Malmberg om PFAS-domen Foto: SVT

HD-domaren: ”Boende har drabbats av personskada”

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring PFAS-ärendet har varit många och långa. I dag nåddes en milstolpe när Högsta domstolen slog fast att det klassas som personskada att ha förhöjda PFAS-värden i kroppen.

Ärendet avgjordes av bland andra domaren Jonas Malmberg.

– Det kommunala bolaget har levererat dricksvatten som har påverkat de här boendes kroppar på det sätt att de fått förhöjda halter av PFAS i blodet, och det är något de kommer ha under väldigt lång tid, säger han.

Vattenskandalen i Kallinge

Förhöjda PFAS-halter – en personskada

Domstolen gör bedömningen att de förhöjda halterna av PFAS har en så pass negativ påverkan på kropparna att det kan klassas som en personskada. Därmed slår de fast att Ronneby kommun är skadeståndsskyldiga.

– I den mån det finns skadeföljder som är ersättningsgilla, och det har vi inte prövat. Alltså om de har drabbats av någon inkomstförlust, haft några kostnader eller om det varit fråga om något psykiskt lidande som är ersättningsgillt.

Skadestånd måste fastslås rättsligt

Där med väntar nu troligtvis nya vändor genom rättssystemet, och en fortsättning på den långa kampen för de boende att få ersättning.

– Är det så att någon av de boende anser att de har drabbats av ersättningsgilla skadeföljder kan man vända sig till bolaget och begära ersättning, och annars vända sig till tingsrätten för att förplikta bolaget att betala ett visst belopp, säger Jonas Malmberg, domare i Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet