Helikoptern på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: TT

Försvarsmaktens helikopterpilot blev beskjuten med grön laser

Uppdaterad
Publicerad

En helikopter från Försvarsmakten med tre piloter blev under torsdagen beskjuten med grön laser längs E22 i Karlskrona. Både Försvarsmakten och polisen ser allvarligt på händelsen.

Det var vid lunchtid på torsdagen som någon ska ha riktat grön laser mot en helikopter med tre piloter som färdades längs med E22 vid Lyckeby i Karlskrona, något som Sydöstran vad först med att berätta.

– Det var helikopter 15 som var på väg hem till Karlskrona när en av piloterna blev pålyst av grön laser i ansiktet. Det var inte piloten som flög helikoptern utan den som satt bredvid, säger Lasse Jansson, informationschef på helikopterflottiljen.

Fick uppsöka läkare

Helikoptern flög hem och piloten fick sedan uppsöka läkare.

– Det är rutin att göra det för att se att det inte blivit några skador. Men piloten är i tjänst i dag så det var lugnt, säger Lasse Jansson.

Hur ser du på den här händelsen?

– Man ser ju allvarligt på det för man inte vet hur kraftig lasern är och det kan vara en laser som skadar, säger Lasse Jansson.

”Kan orsaka katastrofala följder2

Händelsen rubriceras som försök till luftfartssabotage, brott mot strålskyddslagen samt försök till misshandel. Även polisen ser allvarligt på händelse.

– Det är mycket allvarligt och kan orsaka katastrofala följder. Om de här strålarna träffar piloterna på ett felaktigt sätt kan de ju tappa kontrollen överhelikoptern till och med, säger Bo Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.