Sjöfartsverkets nya räddningshelikopter Foto: TT

Granskning: ”Det här berör Ronneby i allra högsta grad”

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverkets helikopteraffär, med en helikopterbas i Ronneby, har åter granskats. Bland annat visar det sig att det har betalats ut över 50 miljoner kronor i bara övertidsersättning till besättningen på landets fem räddningshelikoptrar.

– Det här berör Ronneby i allra högsta grad, säger Ali Fegan, reporter på Uppdrag Granskning.

Uppdrag Granskning har hittat nya uppgifter om Sjöfartsverkets helikopteraffär. Det handlar om hur kostnader som skulle bli lägre med de nya helikoptrarna, istället blev betydligt högre.

Bland annat så hamnar kostnaderna i bara övertid för besättningen på landets totalt fem helikoptrar på 52 miljoner kronor. Det visar sig att det finns enskilda piloter som har jobbat mer än 1000 timmar i övertid.

– Den här handlar om sjöräddningen i hela landet och då ni har en bas i Ronneby så berör det Blekinge i allra högsta grad. Det finns all anledning att kolla på granskningen, säger Ali Fegan, reporter på Uppdrag Granskning.

Ökade kostnader med 50 procent

Så istället för minskade kostnader när man köpte in de nya helikoptrarna, så har istället kostnaderna ökat med 50 procent. Från 300 miljoner till 470 miljoner.

– Man blir provocerad, på grund av att det var sagt att man ville köpa in nya helikoptrar för att det skulle bli billigare. Så var det inte, säger Ali Fegan och fortsätter:

– Mycket av granskningen handlar också om hur verksamheten styrs. Helikoptrar har inte räckt till och flera baser har under perioder stängt ner.

Helikoptrar satta ur beredskap

I inslaget från Uppdrag Granskning kan man höra om hur det i maj var fyra av Sveriges totalt fem räddningshelikoptrar som var satta ur beredskap och stod på marken. Det här berörde bland annat helikoptern i Ronneby.

Hela granskningen av helikopteraffären och Sjöfartsverket kan du se i kväll i SVT1 klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.