Hemliga SD-spelet bakom massavhoppet

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet med partiets tidigare ordförande Peter Thyrén ligger bakom avhoppen från Sverigedemokraternas styrelse i Sölvesborg. Styrelsen ställde först ett ultimatum kring Thyréns framtid i partiet – och avgick sedan i protest.

Turbulensen inom Sverigedemokraterna i Sölvesborg kulminerade när elva av tretton politiker nyligen valde att lämna den lokala styrelsen i protest.

Bakgrunden till massavhoppet ska enligt en intern skrivelse som SVT Nyheter Blekinge tagit del av handla om missnöje med den tidigare ordföranden i kommun, Peter Thyrén, samt ytterligare en partimedlem. Att dessa båda föreslagits på listan till kommunfullmäktige ska ha orsakat våldsam intern kritik och i den skrivelse som lämnats in ställs också ett ultimatum – ett hot om avhopp som nu alltså också verkställts.

Interna intriger

Kritiken mot i första hand Thyrén ska enligt personer med insyn i partiet handla om att han varit för passiv i sin roll och inte prioriterat det lokala partiarbetet. I bakgrunden finns också interna intriger mellan ledande företrädare som en förklaring till avhoppen.

– Jag har inga kommentarer att lämna, säger Peter Thyrén, utan hänvisar till partiets distriktsordförande Björn T Nurhadi.

Att en majoritet av den tidigare styrelsen krävt att han ska petas från den nu antagna fullmäktigelistan vill Thyrén heller inte kommentera.

– Jag säger ingenting om det. Du får ta det med vår presskontakt Björn T Nurhadi.

Inga kommentarer

Också de SD-politiker som undertecknat skrivelsen och nu valt att lämna styrelsen är fåordiga. Samtliga av dem som SVT Nyheter varit i kontakt med hänvisar frågorna vidare till Björn T Nurhadi samt partiets förstanamn Louise Erixon.

– Det här är en intern angelägenhet som jag inte avser att diskutera i media. Men det ligger olika orsaker bakom avhoppen hos dessa individer, säger Louise Erixon.

Utan styrelse

Just nu står Sverigedemokraterna i Sölvesborg utan fungerande styrelse, sedan Margareta Forslund – som nyligen återinträdde som ordförande efter Thyrén – också lämnat styrelseuppdraget med omedelbar verkan.

– Det kanske inte ser så trevligt ut, men i praktiken är det inga problem. Sölvesborg är en medlemstät kommun och vi kommer att kunna fylla platserna på det extrainsatta årsmötet, säger Louise Erixon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer