Hemvärnsmusikern Krister Ekman berättar om hur han överlevde ett hjärtstillestånd under helgen. Bilden till höger är från söndagens spelning i Kosta. Foto: Ingrid Ekman/Hemvärnets musikkår Blekinge

Hemvärnet räddade livet på soldaten Krister: ”De är riktiga hjältar”

Uppdaterad
Publicerad

Krister Ekman är sedan fem år tillbaka klarinettist för Hemvärnets Musikkår Blekinge. När krigsförbandsövningen i Kosta skulle avslutas i söndags räddades Kristers liv med nöd och näppe efter ett hjärtstillestånd.

– Hade inte sjukvårdarna från hemvärnet funnits där hade jag inte levt i dag, säger Krister Ekman från sängen i lasarettet.

Den 36:e Hemvärnsbataljonens krigsförbandsövning i Kosta avslutades med en spelning från musikkåren. Men innan spelningen var slut skulle klarinettisten Kristers Ekmans liv räddas.

– På den tredje versen av ”Den blomstertid nu kommer” hade jag ingen luft och damp ner i backen, säger 71-årige Krister Ekman.

”Onödigt realistiskt”

De tre nästkommande minuterna minns inte Krister någonting från.

– Jag var helt borta. Det första jag minns var blickarna från sjukvårdarna i bataljonen.

Efter intensivt arbete med kompressioner, syrgas och defibrillator fick sjukvårdspersonalen från hemvärnet igång Kristers hjärta efter att det slutat slå.

– De har ju övat på detta många gånger, men det blev onödigt realistiskt, säger Krister.

”Då hade jag inte levt i dag”

Efter 30 minuter kunde ambulansen komma och föra in Krister till sjukhuset.

– Hade inte sjukvårdspersonalen från hemvärnet funnits hade jag inte levt i dag. De gjorde allt rätt och var väl förberedda. De hade övat situationen torrt många gånger tidigare, det märktes.

”I dag mår jag förvånansvärt bra”, säger Krister Ekman. Foto: Ingrid Ekman

Siktar på comeback

– De är riktiga hjältar, jag har två specifika ansikten i minnet. Under förloppet kände jag ett ortroligt lugn i situationen, fortsätter Krister.

I dag väntar Krister fortfarande på besked om den bakomliggande orsaken av hjärtstilleståndet. Men några saker är säkra:

– Jag mår förvånansvärt bra nu och jag är övertygad om att jag kommer vara en del av musikkåren på Lövmarknadskonserten i Karlskrona i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.