Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Hepatitutbrott på förskola – flera barn drabbade

Uppdaterad
Publicerad

På en förskola i Ronneby har sex barn drabbats av sjukdomen hepatit A. Efter detta ska lärare och elever erbjudas vaccination mot sjukdomen.

Det var under veckan som utbrottet upptäcktes där de sex barnen som är bekräftat smittade är mellan fem och tio år gamla. Samtliga hålls hemma från skolområdet.

Hepatit A är en tarmsmitta som oftast sprids genom mat, dryck och kontakt. En del blir smittade i länder utanför Europa och för några år sedan spred sig hepatit A i Sverige genom importerade jordgubbar.

– Hur den här eleven blev smittad är inget jag kan uppge, men det är genom familjen. Det kom ett fall, sedan ett till och ett tredje och då förstod vi att det var ett utbrott, säger Bengt Wittesjö, som är smittskyddsläkare på Region Blekinge.

Erbjuds vaccin

Under fredagen kommer lärare och elever i klasser som berörs att erbjudas vaccin mot hepatit A på Ronneby vårdcentral. Vaccinet ger full effekt efter en till två veckor. Eftersom inkubationstiden är för hepatit A är en månad går det inte att utesluta att det finns fler smittade.

– Det är inte orimligt att det dyker upp fler fall. Så det vi kan göra nu är att erbjuda vaccin. Vårdcentralen har uppmanats att vara uppmärksamma på symtom och att vara frikostiga med provtagning, säger Bengt Wittesjö.

Hepatit A är en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Sjukdomen går vanligtvis över av sig själv, men du kan vara trött under flera månader efteråt. Hepatit A sprids oftast genom mat och dryck. Du som har hepatit behöver följa vissa regler för att inte föra infektionen vidare.

Symtom varierar från person till person hur kraftiga symtomen blir vid hepatit A. En del får inga symtom alls. Barn upp till fem år får sällan några symtom om de får hepatit A.

Det tar två till sex veckor från att du blivit smittad till de första symtomen kommer, om du får några. Det är vanligast att det tar ungefär fyra veckor.

De första symtomen på hepatit A påminner om influensa. Vanliga besvär är huvudvärk, feber, trötthet, ont i kroppen och minskad matlust. Du kan även må illa och kräkas. En del får ont i lederna och klåda.

Dessa symtom har du mellan några dagar och upp till en vecka.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.