Lantbrukaren Per Eriksson i Ramdala har i år odlat mer raps än tidigare år – och det är han inte ensam om. I maj väntas de här fälten blomma gult. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Historisk ökning av raps – motsvarar 50 000 fotbollsplaner

Publicerad

I vår kommer vi kunna se fler gula rapsfält än tidigare. Ökningen beskrivs som historisk och kan liknas vid ytterligare 50 000 fotbollsplaner fulla med blommande raps.

Per Eriksson odlar raps i Ramdala utanför Karlskrona. Och att vara rapsodlare är han knappast ensam om – förutom Skåne så är Blekinge ett av de områden där det odlas mest höstraps.

– Alla försöker ju odla mycket av en gröda som man tror ska bli lönsam. I år har det varit väldigt bra rapspris och då är det många som tänker att man ska öka sin odling, säger Per Eriksson som satte sina grödor för två veckor sedan.

Han har i år odlat 25 hektar raps, vilket är mer än han satt tidigare.

Skörd i juli

Det väntas bli en stor ökning av raps nästa år – en ökning med 25 procent jämfört med föregående år.

– Nästa år kommer det finnas motsvarande 50 000 fotbollsplaner till med blommande raps. Jag har aldrig sett så här stora ökningar av höstrapsareal. Ökningen är historiskt stor, säger Albin Gunnarson, agronom hos Sveriges frö- och oljeväxtodlare.

Den raps som sås nu i höst kommer vi kunna se gula blommor i april/maj nästa år.

– Sedan blir det inte skörd förrän i slutet på juli. Så det tar ganska lång tid. Det är en av de grödorna som tar längst tid mellan sådd och skörd, säger Per Eriksson i Ramdala.

Stor efterfrågan

Finns det behov av så här mycket raps?

– Det gör det. Det är stor efterfrågan på vegetabiliskt fett och protein. Det handlar om vad marknaden efterfrågar och den här ökningen beror på att vi nu har väldigt bra priser på raps. Det är en väldigt god lönsamhet i oljeväxtodling just nu, säger Albin Gunnarson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.