Foto: SVT

Speciell coachning ska ge unga jobb

Uppdaterad
Publicerad

En terapimetod som används för att hjälpa hemlösa i USA ska nu hjälpa långtidsarbetslösa ungdomar i Blekinge. För första gången i Sverige testas nu metoden på Kompetenscentrum i Karlskrona.

Metoden Well Being Coaching har en 30-årig vetenskaplig forskning bakom sig i USA och ska nu börja användas på unga vuxna i Blekinge.

Den kommer att bedrivas på Kompetenscentrum i Karlskrona och går ut på coachning och kultur.

Hitta sig själv

Enkelt förklarat går metoden ut på att hitta sig själv – långtidsarbetslösa ska få stärkt psykisk hälsa och då också bättre förutsättningar till studier och arbete.

– För att folk ska må bra så måste de få ett bättre förhållningssätt till sig själva. Det är där man måste börja, säger Danilo Garcia, chef för kompetenscentrum och docent i psykologi.

Metoden har använts på hemlösa i USA med gott resultat.

– Även ungdomar i Blekinge söker efter en identitet, man söker efter meningen med sitt liv. På något vis är vi alla hemlösa, eftersom vi hela tiden söker efter något, säger Danilo Garcia.

11 miljoner

Landstinget Blekinge har tillsammans med flera aktörer i länet, bland annat Arbetsförmedlingen satsas 11 miljoner kronor på det treåriga projektet.

Coacher kommer varje månad att flygas till Blekinge från USA för att lära upp personalen här hur de ska arbeta med metoden.

En del i arbetet går ut på att vara ungdomarnas coach, en annan handlar om att ta hjälp av olika kulturformer – som dans, musik och slöjd.

– Vi behöver lärare, läkare och socialarbetare som tänker personcentrerat. Det är den strävan vi har inom landstinget, att se till individen, säger Danilo Garcia.

Han får medhåll av projektledaren Anna Andersson.

– Vi vill ska en personlig hållbar utveckling för de här personerna, där de får jobba med sig själva helt enkelt. Vad är det de behöver i sina liv för att komma tillbaka? Och hur kan de sätta mål vidare mot en bättre hälsa?

Ska hjälpa 250 personer

Om ett år väntas de första deltagarna få hjälp av metoden och under projekttiden ska man nå upp till 250 långtidsarbetslösa personer i länet.

– Vårt mål är att 75 procent av deltagarna ska komma vidare i annan aktivitet efter det här. Att de flesta ska kunna bryta sin isolering och känna att de kommer in i ett sammanhang, säger Anna Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.