Sjuksköterskan Sara Berglind håller distansmöte med en patient. Foto: Region Blekinge

Hjärtpatienter får vård hemma på distans med ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

Nu får 20 patienter på hjärtmottagningen på Blekingesjukhuset distansvård i hemmet genom ny teknik som sjukhuset testar. Det innebär att vårdpersonal följer deras hälsotillstånd och ser hur patienterna mår hemma med hjälp av teknisk utrustning.

Hjärtmottagningen på Blekingesjukhuset har nu börjat testa att vårda patienter på distans i hemmet genom så kallad distansmonotering. De 20 patienter som deltar får då hem en laptop med med tillhörande utrustning som mäter vikt, puls, blodtryck och temperatur.

– Innan har vi varit bundna till fysiska lokaler men nu finns andra möjligheter och detta är ett sett vi testar nu, säger Helene Bjerstedt, hälso- och sjukvårdsstrateg.

Färre akutbesök

Värdena skickas dagligen trådlöst och automatiskt till hjärtmottagningen och patienten får samtidigt svara på ett antal frågor om symptom och hur personen mår.

– Det har gått väldigt bra. Patienten känner en trygghet att vi ser deras mätvärden dagligen, de får en ökad tillgänglighet eftersom de kan skriva till oss i en chattfunktion och vi ser i ett tidigt stadie om vi behöver förändra till exempel medicinering, säger Marita Sideström, avdelningschef på hjärtmottagningen.

Detta har resulterat i ett patienterna inte behöver besöka sjukhuset lika ofta.

– De patienterna har inte behövt besöka eller bli inlagda på sjukhuset, utan de har blivit bättre och har kunnat stanna kvar hemma, säger Marita Sideström.

Testas i fyra månader

Ungefär en gång i veckan hålls också videomöten mellan patienten och sjuksköterskorna på hjärtmottagningen.

– Framförallt minskar det risken för återinläggning och besök på akuten och vi ser att detta är framtidens hälso- och sjukvård när det gäller e-hälsa, säger Marita Sideström

Testet ska pågå i fyra månader och på sikt hoppas Blekingesjukhuset att modellen ska kunna användas även på patienter med andra sjukdomstillstånd.

– Man kan tänka sig att det går att användas även på till exempel kolpatienter eller diabetespatienter. Vi ska göra en utvärdering i februari och sen ska sjukhuset bestämma om hur vi går vidare, säger Helene Bjerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.