• Tekniskt meddelande:

    Just nu har vi problem med undertexter på flera videoklipp. Vi jobbar på att åtgärda felet.

HMS Carlskrona Visa alla (3)
Visa alla (3)

HMS Carlskrona till Somalia – ska skydda mot pirater

Uppdaterad
Publicerad

Örlogsfartyget HMS Carlskrona kommer att åka till Adenviken utanför Somalia nästa år för att delta i den militära FN-operationen mot pirater.

Regeringen beslutade på torsdagen att Sverige än en gång ska bidra till den militära FN-operationen mot pirater utanför Somalias kust.

Det svenska bidraget blir fartyget HMS Carlskrona med helikopter och bordningsstyrka.

Sverige har tidigare deltagit i FN-operationen Atalanta under både 2009 och 2010 och om det behövs ska också Försvarsmakten kunna leda hela operationen under insatsperioden, som blir från april till augusti 2013.

Det handlar om att skydda civil sjöfart och FN:s mattransporter mot piratangrepp.

Adenviken räknas som ett av världens farligaste farvatten, och hälften av alla piratattacker sker där.

Jan Björklund, Folkpartiledare och utbildningsminister, pekar på att en mycket stor del av världens sjöfart och handelsfartyg passerar Adenviken.

-De har utsatts för omfattande piratangrepp och det har tidvis varit livsfarligt att vara besättningsmän på de här civila handelsfartygen. Därför är det ett gemensamt åtagande att skydda den här sjöfarten, säger Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer