Foto: Sanne Kleiner/Arkiv

Tomtägare avråds äta hemodlat – höga metallhalter i marken

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun har upptäckt förhöjda halter av metaller och kolväten kring Axvägen. Därför uppmanas fastighetsägare att inte äta grönsaker odlade på tomten.

Det är vid Ågårdens nedlagda deponi vid Axvägen i Ronneby som kommunen har tagit markprover inför planerade övertäckningsarbeten. Analyserna visar på förhöjda halter av metaller (främst zink, koppar och bly) samt polycykliska aromatiska kolväten (PAH).

– De uppmätta halterna ligger över Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning, som brukar tillämpas vid till exempel villatomter. Den nedlagda deponin ligger vid Axvägen i Ronneby i ett villakvarter, säger Ida Schyberg, projekteringschef på Ronneby Miljö & Teknik AB i ett pressmeddelande.

Ät inte grönsaker från marken

Halterna av kolväten och metaller kan ha en negativ påverkan på främst markmiljön samt till viss del människors hälsa. Därför har kommunen kontaktat fastighetsägarna som berörs i veckan och uppmanat dessa att inte äta grönsaker odlade på tomten till en kompletterande undersökning är genomförd och utvärderad.

– Miljöteknik har i samråd med den ansvariga tillsynsmyndigheten Miljö- och Byggnadsnämnden och markägaren Ronneby kommun vidtagit en rad olika åtgärder. Där informationen till berörda fastighetsägare hade högsta prioritet. Dessutom har vi anlitat extern expertis, säger Schyberg.

Nu hoppas kommunen att med nya markprover avgränsa en eventuell spridning av föroreningar från deponin som fanns under åren 1920–1935 men i dag är bevuxen med träd och buskar. Samtidigt finns synligt avfall på ytan och kommunen jobbar med riskbedömningar och åtgärder enligt en beslutad handlingsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.