Många boende på Axvägen i Ronneby är oroliga för de höga halterna av bland annat metall i jorden. Foto: SVT/Henrik Friberg

Höga metallhalter oroar boende: ”Vet inte om vi blivit påverkade”

Uppdaterad
Publicerad

Boende på Axvägen i Ronneby är oroliga för de höga metallvärden som kommunen mätt upp i marken i villaområdet. Nu vill de ha snabba svar på hur farliga halterna är.

Alla de boende i området som SVT talar med känner en oro över de höga värden som finns i marken. Trots att några av dem bott där i över 30 år är det inte många som vetat att de bott granne med en gammal deponi.

– Vi tror att den ligger där för där har det varit massa gubbar och sprungit med mätinstrument, säger Sven-Erik Bergqvist och pekar upp i en skogsdunge bredvid hans hus.

Uppmaningen: Inte äta hemodlat

Kommunen har uppmanat villaägarna att inte äta mat de själva odlat på tomten.

– Vi satte blåbär förra året men de vågar vi inte äta nu, säger Lotta Ranti som är nyinflyttad i området.

Alla är de överens om att kommunen måste ge dem mer information – och det snabbt.

– De måste göra tester så fort som möjligt så vi får veta hur vi ska göra. Vi vet inte om vi blivit påverkade, säger Agata Giza som bott i området i 36 år och alltid odlat egna grönsaker.

Nya prover

– De uppmätta halterna ligger över Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning, som brukar tillämpas vid till exempel villatomter, säger Ida Schyberg, projekteringschef på Ronneby Miljö & Teknik AB i ett pressmeddelande.

Nu hoppas kommunen att med nya markprover avgränsa en eventuell spridning av föroreningar från deponin. Kommunen jobbar med riskbedömningar och åtgärder enligt en beslutad handlingsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.