Hör deltagarna om vad som var svårast med provet. Foto: SVT

Deltagare på högskoleprovet: ”Jag trodde jag skulle bli helt utmattad”

Uppdaterad
Publicerad

I år kör Blekinge två högskoleprov under vårterminen för att ge fler chansen i pandemin. Till lördagens prov anmälde sig 295 personer.

– Jag har precis varit runt på de olika lokalerna och det går bra. Personalen är skyddade med visir och munskydd, och vi erbjuder munskydd även till deltagarna, säger Mustafa Al-Leddawi som är huvudansvarig för högskoleprovet i Blekinge.

Han berättar att det är något färre personer som anmält sig i år jämfört med tidigare.

Krävs mer personal

I den största salen på BTH har man vanligtvis plats för 90-100 deltagare men i år reduceras platserna till ett 60-tal. På så sätt kan man följa restriktionerna om avstånd mellan stolarna. Utöver det har regionen valt att använda flera lokaler än tidigare år vilket gör att man behövt anställa fler.

– Det finns svårigheter när det gäller antal platser och lokalindelning. Vi behöver utbilda mer personal som exempelvis provvakter när vi har fler lokaler, säger Mustafa Al-Lewddawi.

I klippet hör du deltagare berätta om sina upplevelser av lördagens prov.

Högskoleprovet i Blekinge

Anmälda 13 Mars

Karlskrona: 193

Karlshamn: 110

Totalt: 303

Anmälda 8 maj

Karlskrona: 188 

Karlshamn: 107

Totalt: 295

Provet genomförs på Blekinge tekniska högskola, Litorina folkhögskola, Wämöcenter samt på Väggaskolan i Karlshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.