Anders Högström från Karlskrona lämnar över svenska ambulansen till den ukrainska militären. Foto: Privat

Högströms efterlysning: Ambulanser till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Anders Högström från Karlskrona har tidigare hjälpt till att packa varor på lastbilar vid ukrainska gränsen. Nu är han återigen engagerad, den här gången genom att hjälpa till att samla in ambulanser – som han bland annat själv ska köra ner till Kiev.

Det var i april som Anders Högström var i Polen för att packa mat och förnödenheter, genom ett kyrkligt samarbete. I samband med vistelsen kom han i kontakt med en representant för det ukrainska försvaret.

– Nu, några månader efter att jag var där nere, kom en förfrågan från honom. Ukraina finkammar Europa på ambulanser eftersom de blivit allt svårare att få tag på, säger Anders Högström.

Kör ner ambulans till Kiev

Efter telefonsamtalet engagerade sig Högström med att hjälpa till att efterlysa fungerande ambulanser, utrustade med sjukvårdstillbehör. Till slut dök det upp en från Region Skåne, som kunde köpas loss.

– Min kontakt kom själv hit och hämtade den, han nästan grät och sa att vi inte kan förstå vad fordonet kommer att betyda för dem, säger Anders Högström.

Nu är ytterligare en skånsk ambulans på gång, men den planerar Högström att köra ner själv så fort affären är klar.

Samtidigt efterlyses fler ambulanser som kan sändas till Ukraina, och Högström menar att informationen behöver spridas.

– Kan vi hitta fler så är det tacksamt, så länge det är någon form av vårdkapacitet på den. En ambulans kan göra en enorm skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.