• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linnéa Sandqvist från Emmaboda har prao på Blekinge flygflottilj. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Elevernas prao-chans – militärövningar på F17

Publicerad

Intresset för höstens prao på Blekinge flygflottilj är stort. Över 100 elever i årskurserna åtta och nio från södra Sverige sökte. Linnéa Sandqvist från Emmaboda är en av dem som fick en plats.

– Det är spännande och kul och jag har träffat många nya vänner, säger Linnéa Sandqvist, som går i årskurs nio i Emmaboda.

Blekinge flygflottilj har sedan 2017 tagit emot praoelever i årskurserna åtta och nio. Praoperioderna är två veckor på hösten och två på våren.

Veta mer om försvaret

Eleverna får prova på yrket som militär på F 17 i Kallinge. De får också veta mer om hur Försvarsmakten är som arbetsplats.

– Jag har tänkt mycket på var jag ska jobba i framtiden. Jag vill göra något praktiskt. Därför ville jag testa om det här är något som jag skulle trivas med och jag är intresserad av något yrke inom militären, soldat till exempel, säger Linnéa Sandqvist.

Stort intresse

Elever får skicka in en motivering till varför de vill ha prao på F 17 och intresset är stort. Till höstens 40 platser kom det över 100 ansökningar. Den här veckan var den första av höstens två praoperioder.

Isabelle Engström är rekryteringskoordinator på Blekinge flygflottilj. Foto: SVT

– De får prova på att vara ute i fält. De får också se på våra JAS-plan. Vi informerar även om värnplikten. Vi tycker det här är viktigt eftersom de kan vara våra potentiella medarbetare och att de i tidig ålder får en inblick i Försvarsmakten. Eleverna är taggade, det är lite jobbigt att vara utan mobiltelefon men i övrigt går det bra, säger Isabelle Engström, som är rekryteringskoordinator på Blekinge flygflottilj.

Elever i årskurserna åtta och nio från södra Sverige har prao på F 17. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer