Det fina vädret har lockat fler ut på sjön Foto: SVT

Högtryck för sjöräddningen

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet har haft en intensiv sommar hittills. Kanske inte så många stora händelser där liv varit i fara men många mindre där båtägare har behövt hjälp ute till sjöss.

– Det är mer folk på sjön och det är fler som har fritidsbåtar, det är en av anledningarna tror jag. Det fina vädret slog också till snabbt. Man hade bråttom ut på sjön och kollade inte över allting innan, säger Mats Kullberg från Sjöräddningssällskapet Hasslö.

Mats Kullberg, Sjöräddningssällskapet Hasslö. Foto: SVT

Båtägare som är medlemmar i Sjöräddningssällskapet kan ringa till medlemscentralen när de behöver hjälp, till exempel vid ett motorhaveri eller om de fått andra problem som de inte kan reda ut själva.

– Det kan vara en grundstötning. Men också att man legat över natten och vinden har vänt. Är man då i en väderutsatt vik och det blåser och stormar, då kommer vi och hjälper dem, säger Tony Karlsson från Sjöräddningssällskapet Hasslö.

Tony Karlsson, Sjöräddningssällskapet Hasslö. Foto: SVT

Deltar även i sjuktransporter

Sjöräddningssällskapet är en helt ideell förening utan några som helst bidrag från staten och det finns 70 stationer runt om i Sverige. Drygt 2000 personer bemannar stationerna och de gör det helt idéellt. Finansieringen sker främst genom medlemskap, gåvor och donationer. Sjöräddningssällskapet är med vid 80 procent av all sjöräddning i Sverige.

Sjuktransporter tillsammans med ambulanspersonal i skärgården är en annan viktig del i deras verksamhet.

– Så länge det är isfritt utför vi sjuktransporter och vi hade ungefär 50 stycken förra året, säger Mats Kullberg.

På frågan om det saknas kunskap bland fritidsbåtägare, svarar Mats Kullberg:

– Det vet jag inte om jag kan säga. Men man hör ju personer säga som har varit med länge, att det är mer folk på sjön men det är färre sjömän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.