Högtryck hos SOS Alarm under värmen

Uppdaterad
Publicerad

Det ovanligt varma vädret har lett till toppnoteringar bland larm som inkommer till SOS. Lördagen 14 juli ringdes nästan tre tusen samtal till nödnumret – det är i nivå med hur det brukar se ut under nyårsnatten.

Sommarvärmen och torkan gör att telefonerna går varma hos SOS Alarm. Till stor del beror det på de många bränderna som utbrutit till följd av torkan, men även olyckor som sker i högre grad eftersom fler är ute och roar sig.

– Vi får många samtal om en och samma brand till oss. Det är också fler människor som badar, åker båt, är ute på vägarna eller i skog och mark, men också fler som är ute och roar sig på stan sent på kvällarna och dricker lite för mycket har gett upphov till många fler nödsamtal än vanligt, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Toppnoteringen för sommaren var den 14 juli. Då inkom nästan tre tusen samtal till nödnumret, vilket är i nivå med en typisk nyårsnatt. Det höga trycket på telefonlinjen leder också till förlängda svarstider.

Viktigt att ringa rätt nummer

SOS Alarm uppmanar nu alla att i största möjliga mån ringa de telefonnummer som finns för icke brådskande ärenden och inte 112. För information vid olyckor och kriser är det 113 13 som gäller, är det inte akut når man polisen på 114 14 och för sjukvårdsupplysning ringer man 1177.

– Sommaren och torkan är långt ifrån över. Nu hoppas vi att fler tänker till och förebygger nödsituationer genom enkla metoder som att använda flytväst och inte bada ensam, berätta för en vän vart man ska, avstå från att grilla vid eldningsförbud och inte minst att ha mobiltelefonen med sig och uppladdad så att man kan ringa efter hjälp om det behövs, säger Björn Skoglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.