Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandstationen är för liten för dagens behov, spela klippet för att följa med in. Foto: Karin Karltun/SVT

Holmsjö brandstation för liten och för gammal: ”Trafikfara”

Uppdaterad
Publicerad

Brandstationen i Holmsjö är för trång för räddningstjänstens behov och utgör en trafikfara. Det kommunala styret vill se nya lokaler – men stoppar nu tjänstemännens förslag.

I flera år har räddningstjänsten efterfrågat nya lokaler till brandstationen i Holmsjö. I dag hyr de en äldre fastighet.

– Den är inte byggd för modern räddningstjänst, säger Katarina Mansnerus som är avdelingschef på Räddningstjänsten östra Blekinge.

För trångt

Vagnhallen är för trång för den nya sortens brandbil. Det finns bara ett omklädningsrum – och det är inte heller möjligt hantera smutsigt och förorenat material på ett korrekt sätt.

– Dessutom ligger brandstationen fel i förhållande till vägen utanför. Så när vi ska backa in brandbilen igen så spärrar vi av hela vägbanan och det skapar en trafikfara, säger Katarina Mansnerus.

Förslaget på återremiss

Det kommunala styret i Karlskrona arbetar för att få fram nya lokaler. Under hösten gjordes en förstudie för att se var i orten behoven bäst skulle uppfyllas.

Men det förslag som tjänstemännen lade fram, gällande ett hyresavtal på tio år, stoppades på det senaste kommunstyrelsesammanträdet och skickades på återremiss.

– Vi skickade det på återremiss för att vi ville utöka det nya hyresavtalet till 20 år, för att säkerställa en långsiktig investering i en brandstation i Holmsjö, säger kommunalrådet Bengt Jönsson (KD).

Ärendet kommer tas upp igen på nästa kommunstyrelsesammanträde, enligt Jönsson.

Spela klippet för att se brandstationens lokaler

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.