Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veronica Olausson känner sorg över att lämna sin tjänst i Blekinge men som det ser ut nu skulle hon inte orka vara kvar. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: Linda Krupke/SVT

Hon lämnar sitt fasta jobb för att bli hyrsjuksköterska

Uppdaterad
Publicerad

I tio år har Veronica Olausson arbetat som sjuksköterska i Region Blekinge, men nu väljer hon att avsluta sin tjänst.

Om en månad börjar hon sitt nya jobb, nu som hyrpersonal.

Det är flera anledningar som ligger bakom beslutet att lämna den fasta tjänsten i Blekinge, och istället pendla till Kalmar. Bland annat anser Veronica Olausson att arbetsmiljön blivit sämre och att lönen är för låg.

– Jag trivs jättebra egentligen, men som det ser ut nu orkar jag inte. Vi får mer och mer saker vi ska göra, men får ingen lön för det, säger hon.

Svårt att konkurrera med lönerna

SVT har sammanställt statistik som visar att vårdpersonal i Blekinge säger upp sig i samma omfattning som under de senaste åren.

Under första halvåret i år sa 107 stycken läkare, sjuksköterskor och undersköterskor upp sig, vilket är nästan lika många som under motsvarande tid 2021 då 112 personer valde att sluta.

– Vi vet ju att en del går till bemanningsföretag eller hyrföretag och det är jättesvårt att konkurrera med de lönerna. Det är omöjligt för oss, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Enligt Kjell Ivarsson är det olyckligt att så många väljer att lämna, men han menar att det är något som de fortsatt jobbar med.

– Vi ser ju att vi måste hela tiden arbeta för att de medarbetare vi har stannar kvar. Medarbetarna måste se så de kan utvecklas i sitt yrke, att vi erbjuder en bra arbetsmiljö och en bra lönenivå.

Hör Veronica Olausson berätta mer om sitt beslut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.