Hon blir årets kulturpristagare

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Anna Jarnestad får Karlskrona kommuns kulturpris 2014. – Jag är jätteglad och stolt över att få det här priset från staden där jag gjort så mycket offentlig konst, hon.

Genom sin lekfullhet och sitt speciella uttryck har Anna Jarnestad kommit att bli en av Karlskronas mest uppskattade konstnärer. Sedan 1995 har hon fått uppdrag att gestalta olika typer av konstnärliga utsmyckningsarbeten i kommunens offentliga rum.

– Den offentliga konsten är viktig för allmänheten för att det ska finnas något att se på, diskutera och uppleva. Men den är också viktig för oss konstnärer eftersom det är en inkomst som ger arbetsro och faktiskt gör det möjligt att leva på konsten, säger Anna Jarnestad.

Mestadels arbetar Anna Jarnestad med skulpturer i stengods, men genom hennes nyfikenhet för materialet också med emalj, betong, textil och järnskrot. Ett av hennes senare offentliga verk finns att skåda utanför Turistbyrån där en slokhatt av brons ensam vilar på en stor sten. Hatten symboliserar Wittus Andersson, den siste bonden på Trossö.

Kulturpriset på 40 000 kronor delas ut på kommunfullmäktiges sammanträde den 10 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.