Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrica Messing blir ny landshövding i Blekinge Foto: Foto: Jonas Lannering/Regeringskansliet

Ulrica Messing blir ny landshövding i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt sju månaders väntan står det nu klart vem som tar över som landshövding i Blekinge.

I dag presenterade regeringen Ulrica Messing som efterträdare till Sten Nordin.

Sedan Sten Nordin den 2 december förra året efter tre år som landshövding i Blekinge avböjde förlängning av sitt förordnande har länet stått utan permanent ersättare.

Nu har Ulrica Messing utsetts till ny landshövding i Blekinge.

– Jag är glad att Ulrica Messing tackat ja till att bli ny landshövding i Blekinges län. Ulrica Messing är en person med bred erfarenhet från både politik och näringsliv. Hennes erfarenhet som bland annat statsråd och ledamot i flera bolagsstyrelser kommer att vara en tillgång i utvecklingen av länsstyrelsen och Blekinges län, säger civilminister Lena Micko.

Biträdande näringsminister

Ulrica Messing var biträdande näringsminister mellan 2000-2006, och har varit riksdagsledamot mellan åren 1991–2007 för Socialdemokraterna. Messing har sedan 2007 huvudsakligen varit verksam i det privata näringslivet.

Ulrica Messing och maken Torsten Jansson har ett fritidshus på Sturkö i Karlskrona skärgård.

Den tidigare landshövdingen Sten Nordin slutade formellt den 31 januari i år. Fram till nu har Helena Morgonsköld fungerat som tillfällig ersättare.

”Stark röst för Blekinge”

Riksdagsledamoten Heléne Björklund (S) från Sölvesborg välkomnar valet av ny landshövding.

– Från Socialdemokraterna i Blekinge är vi väldigt glada för att Blekinge nu får en landshövding. Det är viktigt att vi har en stark röst för Blekinge i de här sammanhangen. Inte minst nu när vi ska starta upp samhället igen efter pandemin. Personligen är jag också nöjd med valet av person. Ulrica Messing har lång erfarenhet av både politik, offentlig förvaltning och företagande, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.