Foto: Privat/SVT

Hon donerar kulturskatt till Ronneby – mängder av bilder från förr

Publicerad

När Ronnebybon Ingrid Gadd gick bort förra året, 96 år gammal, lämnade hon efter sig sin privata samling bilder, urklipp och vykort från Ronnebys nutidshistoria. Nu skänks hela samlingen till kommunens stadsarkiv.

I ett 50-tal pärmar samsas klippen med bilder från Ronnebys nutidshistoria. Branden på brunnshotellet, och rivningen av kvarteret Ernst.

– Hon var väldigt intresserad av hur Ronneby utvecklades. Det märktes speciellt de sista åren att pärmarna var allt. De kunde göra att hon slapp ensamhetskänslan. Det var hennes livsverk, säger Kerstin Gadd, Ingrids brorsdotter.

Nu skänks hela samlingen till kommunens stadsarkiv.

– Hon var väldigt mån om vad som skulle hända med pärmarna, och nu hittade vi möjligheten att göra det offentligt. Det känns fantastiskt.

Stort intresse

Från kommunens håll finns ett stort intresse för samlingen.

– Det är mycket före- och efterbilder som gör att vi kan se hur staden utvecklades, vilket är intressant inte minst från mitt perspektiv, säger Helena Revelj, stadsarkitekt i kommunen.

Vad händer med pärmarna nu?

– Det kommer bli en del av kommunens arkiv, som vi döper till Ingrid Gadds arkiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.