Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hittade bilder på sig själv på porrsajt: ”Vågade inte gå ut”

Hittade bilder på sig själv på porrsajt: ”Vågade inte gå ut”

Uppdaterad
Publicerad

En januaridag fick kvinnan ett meddelande i sociala medier. Det visade sig att hon tillsammans med 13 andra kvinnor blivit uthängd på en av världens största porrsajter. Det blev början på en lång resa mot upprättelse.

– I början vågade jag inte gå ut för jag visste inte vem som sett bilderna, säger hon.

I januari 2019 blev Blekingekvinnan kontaktad av en gammal tjejkompis via sociala medier. Kompisen hade då upptäckt att de båda och flera andra tjejer hade dykt upp på bilder på en av världens största porrsajter.

– När jag fick meddelandet tänkte jag först att det var något virus, men hon skickade med en länk. Och då såg jag ju att det var jag på bild, säger den drabbade kvinnan.

”Drabbades av ångest”

Hon förekom själv på ett flertal bilder på hemsidan. Några var rena vardagsbilder tagna från sociala medier, medan andra var av mer sexuell karaktär. Hur mannen kommit över bilderna vet hon inte säkert, det sammanhang som några av bilderna visar säger hon sig inte komma ihåg.

– Vissa var värre och vissa var mindre värre. Och med värre menar jag att det var andra män som använt bilderna för att tillfredsställa sig själva och i sin tur ta bild på det och publicera som ett svar på bilderna han hade lagt upp.

Hur påverkade det här dig?

– Jag vågade inte gå ut. Jag drabbades av ångest som jag inte kunde hantera och fick börja ta medicin på grund av det.

Dömdes av tingsrätten

Tillsammans med sju andra kvinnor gick hon in på polisstationen i Karlskrona och anmälde vad som hade hänt. Efter en lång utredning kunde polisen identifiera mannen bakom kontona, en 27-årig man med kopplingar till flera av kvinnorna.

I förra veckan dömdes mannen för flera fall av olaga integritetsintrång till tre månaders fängelse och skyddstillsyn.

– Det känns som en lättnad att domen fallit med tanke på hur lång tid det har gått. Jag kan tycka att det känns som ett bra straff. Sen hade man kanske önskat att det var ett lite längre fängelsestraff, men det fanns ju sina förklaringar till det.

Bilderna går inte att få bort

Men bara för att domen har fallit mot mannen som ursprungligen lade ut bilderna, har inte övergreppet helt upphört. Flera bilder på den drabbade kvinnan finns fortfarande kvar och har spridits över världen.

– Det får man lida av i dag, att det faktiskt inte är tekniskt möjligt att få bort alla för att de har spridits så pass mycket redan. Han själv hade ju försökt ta bort bilder sa han, men några hade ju spridits ända till Ryssland. Det är många tjejer som har mått väldigt dåligt av det, av dem jag har pratat med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer