Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alma Eskilander argumenterade för gratis mensskydd i ett brev till Stefan Löfven. Nu prisas hennes text i en nationell skrivartävling. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Hon skrev om gratis mensskydd – skickar brevet till Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Som uppgift på Nättrabyskolan fick Alma Eskilander chansen att skriva ett brev till statsminister Stefan Lövfen. Hon såg möjligheten att påverka så att gratis mensskydd införs i Sverige. Texten hon skrev gick vidare i en nationell skrivartävling och blev så pass hyllad att hon nu tagit hem första pris.

I texten som hon kallar 'Lyx eller nödvändighet?' skriver Alma Eskilander att Sverige är ett av de länder med högst momsskattesats på mensskydd.

Hon drar upp exempel om Skottland som nu finansierar gratis skydd och Alma skriver att det är orättvist att momsen är lägre på det som vi lyxkonsumerar på restaurang, än det som är nödvändigt för kvinnor att köpa.

– Jag tycker att det är alldeles för dyrt och det finns möjlighet att ändra på det, säger hon.

Drömmer om att bli författare

Texten skrevs i samband med en skoluppgift där man fick skriva ett brev till statsminister Stefan Löfven med synpunkter på det man ville förändra i samhället.

Almas text skickades in som ett av bidragen från Nättrabyskolan till en nationell skrivartävling, och den gick vidare från regional till nationell nivå och det slutade med att hon fick första pris för bästa text bland elever i årskurs 9.

– Jag har alltid haft väldigt lätt för att skriva och älskar att uttrycka mig i skrift. Drömmen är att få jobba med det och bli författare.

I klippet läser hon upp en del av motiveringen och berättar om förväntningarna på ett svar från statsministern

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer