Bakom plexiglasskivan höll 78-åriga Birgitta Ståhl ordförandeklubban när regionfullmäktige sammanträdde – trots att inga politiker över 70 år ska närvara vid möten och sammanträden. Foto: SVT/Jennifer Alm

Trots regionens avrådan – här leder 78-åringen fullmäktigemötet

Uppdaterad
Publicerad

Regionfullmäktiges ordförande Birgitta Ståhl (M), ledde dagens sammanträde – trots att smittskyddsexperter avrått henne.

Oansvarigt, enligt oppositionen.

– Inte alls. Jag och min gruppledare har tagit beslutet att det här är något jag kan genomföra, säger hon själv.

Bakom en plexiglasskiva var det 78-åriga Birgitta Ståhl som höll i ordförandeklubban när regionfullmäktige sammanträdde på onsdagen.

Moderatpolitikerns närvaro fick oppositionsrådet Christina Mattisson (S) att reagera. Enligt henne har partierna i Region Blekinge enats om att de folkvalda har en skyldighet att följa Folkhälsomyndighetens och smittskyddsläkare Bengt Wittesjös rekommendationer.

– Det gäller bland annat att ingen politiker över 70 år ska närvara vid möten och sammanträden. Jag tycker att det finns ett ansvar hos alla partier att leva upp till det, säger oppositionsrådet Christina Mattisson (S).

Hon var i dag mycket förvånad över att 78-åriga Ståhl valde att leda fullmäktige på plats i salen.

– Våra ledamöter och förtroendevalda som tillhör riskgrupper är självklart inte med på mötena, för att minska smittspridningen av denna allvarliga sjukdom.

”Politiska uppdrag viktiga i dessa tider”

Birgitta Ståhl menar själv att hon kan följa de rekommendationer som finns, genom att hålla avstånd och använda basala hygienrutiner när regionfullmäktige sammanträder.

På Region Blekinges hemsida uppmanas personer som är 70 år och äldre att begränsa sina nära kontakter med andra.

Sänder det inte ut fel signal när du, som ordförande, deltar på dagens möte trots att du är 78 år?

– Jag tycker inte det. Privat har jag levt i karantän sedan i mars, åker inte kollektivt och går inte och handlar. Däremot tycker jag att mina politiska uppdrag är stimulerande och viktiga i dessa tider. Därför har jag tagit beslutet att det här är något jag kan genomföra, i samråd med min gruppledare Lennarth Fröberg, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.