Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dessa sex hönor bor på Smålandsgatan i Olofström, och snart kommer ännu ett gäng att flytta in på Ekerydsplan. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Höns gör Olofströmsborna sällskap – flyttar in i city

Publicerad

Efter ett lyckat projekt på Smålandsgatan får Olofström nu ännu ett hönskollektiv – på Ekerydssplan mitt i stan. De boende i området ska hjälpas åt att ta hand om hönsen och får ägg i utbyte.

I somras startade Olofströmshus ett hönskollektiv på Smålandsgatan i Olofström, där de boende sedan dess har hjälpts åt att sköta både höns och hönshus. I utbyte har de fått flera ägg om dagen.

Det har varit fyra hushåll som varit engagerade och Susanne Lundgren är en av dem.

– Jag tycker det är roligt. Dels får man ju ägg och dels är det avstressande att vara bland hönsen, säger hon.

Hönsgård bland lägenhetshusen

Efter att ha fått in intresseanmälningar om ytterligare ett hönskollektiv, men den här gången på Ekerydssplan, har nu kommunen beviljat bygglov, vilket BLT rapporterade om under måndagen.

Men vad som krävs för att Olofströmshus ska våga dra igång bygget på innergården, är att fler anmäler sig som volontärer till hönskollektivet.

– Vi hade behövt minst två hushåll till för att det ska kännas tryggt. Det är ju viktigt att det sköts ordentligt när det handlar om djur, säger Kristina Olsson, miljösamordnare på Olofströmshus.

Hör mer om syftet med Hönskollektivet och se hönsgården i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer