– Jag har försvarat min uppfattning i akademien och det har retat gallfeber på folk. Horace Engdahl i en öppenhjärtig intervju med SVT. Foto: SVT

Horace Engdahl: ”Obehagligt att betraktas som ett odjur”

Uppdaterad
Publicerad

I de senaste månadernas omfattande rapportering om krisen i Svenska Akademien har Horace Engdahl, ledamot och tidigare ständig sekreterare, varit en huvudperson. Själv vill han se ett slut på det han har upplevt som ett mediedrev.

– Det lämnar en inte helt opåverkad. Det är obehagligt att ständigt få signaler utifrån om att man betraktas som ett odjur, säger Horace Engdahl.

Den tidigare ständiga sekreteraren och ledamoten Horace Engdahl har gjort få uttalanden i medier om de händelser som utspelat sig de senaste månaderna i Svenska Akademien.

– Jag har undvikit det i hög grad för jag tycker inte att jag har någon anledning att försvara mig och jag vet att det skulle försvåra rekonstruktionsarbetet i akademien, säger nu Horace Engdahl till SVT Nyheter Blekinge under sitt besök i Karlskrona under fredagen.

Kritiserad i medier har han blivit förr, men den här gången har bilden av honom varit mer demoniserande än tidigare menar han.

– Det beror inte på något jag har gjort. Jag har inte gjort något annat än försvarat min uppfattning i akademien och det har retat gallfeber på människor, säger Horace Engdahl.

Endast tio ledamöter kvar

Efter de senaste veckornas avhopp återstår nu endast tio ledamöter i Akademien.

Hur ligger ni till i arbetet med inval av nya ledamöter?

– Att välja in nya ledamöter är kanske det svåraste vi gör. Även om det nu har skapats en regel om eget utträde så är ju det normala att man sitter kvar på sin stol livet ut, säger Horace Engdahl.

– De personer man väljer in ska man träffa en gång i veckan resten av sitt liv. Då gäller det att väga för och emot, det är som äktenskap innan skilsmässan blev tillåten.

Många tror att det kan bli svårt att få författare att acceptera en stol?

– Man kan ju tro att det är lite skrämmande att träda in i församlingen när den är under attack på det sätt som vi upplever i dag. Det är väl också en sak vi får ta hänsyn till. Vi försöker föreställa oss om den person vi ser som möjlig kandidat skulle ha nerver att bli en av oss.

– Man har ju alltid möjlighet att tacka nej när vi ringer men det har bara hänt tre eller fyra gånger i Akademiens historia. Men nu kanske läget är ett annat, det vet vi inte, det får vi se.

”Helt enkelt osant”

Det har sagts att du fick uppdrag att hålla kronprinsessan Victoria och Jean-Claude Arnault åtskilda vid en tillställning. Vad är din kommentar kring det?

– Det är helt enkelt osant, säger Horace Engdahl.

Det finns ingenting i det som stämmer?

– Nej, jag vet inte vem som hittat på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.