I år ska ett brev skickas ut till alla busschaufförer med tydliga regler om att prideflaggorna inte får tas ner.

Hot och hat mot pridefestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra årets misstänkta aktion där busschaufförer tog ner Prideflaggorna på stadsbussarna, har nu Bergvarabuss beslutat att skicka ut ett brev till sina busschaufförer. I brevet ska det vara tydliga regler om vad som gäller inför årets festival.

Se hela inslaget här: ”Vi har inte haft den här typen av motstånd tidigare.”

Förra årets Pridefestival i Karlskrona gick inte bara i regnbågens färger. Karlskrona Pride kantades också av flera tunga regnmoln i form av hot och motstånd mot festivalens innebörd.

Ett av de största motstånden var när prideflaggor togs ner från bussarna. Stadens bussar som kör i stadstrafik ska under Prideveckan bära de regnbågsfärgade flaggorna, precis som de till exempel under KHK:s hemmamatcher bär de orange-svarta flaggorna.

Men under förra årets Karlskrona Pride sågs flera bussar, både i Karlskrona och Ronneby, köra utan flaggor. I sociala medier skrevs det om chaufförer som själva tagit ner flaggorna och facket uteslöt inte att det handlade om en aktion från några busschaufförer.

I sociala medier strömmade hatet in och busschaufförer puschades med ord som att det var helt rätt att bojkotta Karlskrona Pride och visa det genom att plocka ner de regnbågsfärgare flaggorna.

Flaggorna ska vara uppe i år

När Karlskrona om ungefär en månad drar igång årets festival, så har Bergkvarabuss beslutat att göra det extra tydligt för chaufförerna.

– Vi kommer vara noga med det här inför årets evenemang och meddela samtliga chaufförer i ett brev om vad som gäller, säger trafikchef Mats Knutsson.

– Flaggan tillhör bussen och vi kommer att vidta starka åtgärder om man inte följer våra instruktioner, fortsätter han.

Även arrangörerna för festivalen fick ta emot många hot, privat och mot evenemanget i sig.

– Vi har inte haft den typen av motstånd tidigare, så självklart så var det en enorm uppförsbacke förra året. Vi har haft väldigt svårt att få folk att engagera sig i Pride i år. Det är klart att de då känns extra tufft, säger Pridegeneralen Sophia Ahlin.

Beror det på att folk är rädda för hoten och moståndet?

– Jag vet inte. Men det kan vara en bidragande orsak, förutom att det är tidskrävande. Men jag vet människor som har hoppat av sitt engagemang på grund av de sakerna.

Men med fjolårets erfarenheter i bagaget, så är det ändå en hoppfull Prideordförande som planerar inför kommande regnbågsvecka som drar igång den 29/5. Efter hoten och motstånden tänker man nu bli starkare än någonsin.

– Det är av den här anledningen som vi behöver fortsätta med Pride. Hoten och motstånden är ett kvitto på att vi måste köra Pride år efter år. Vi gör det här för att alla människor ska få ha rätt att älska vem de vill. Det är vårt enda syfte, säger Sophia Ahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.